Kompanija GM povecava upotrebu motora sa turbo punjačima

DETROIT – General Motors je bez velike pompe i brzo povećao upotrebu motora sa turbo punjačima jer je industrija nastojala da poboljša ekonomičnost smanji potrošnju goriva a sve to bez žrtvovanja performansi na vozilima.

GM je više nego udvostručio prodaju automobila u SAD koji koriste motore nove generacije sa  turbokompresorom.Za razliku od pre par godina, tačnije  2011 godine kada je prodato oko 288.000 vozila, zabeležen je rast od oko 12 procenata godišnje te je prodaje u SAD dostigla približno 712.000 vozila u 2016 godini.Trendu povećanja prodaje vozila značajno je pomoglo proširenje na motore sa turbokompresorima.

Očekuje se da će proizvodnjom vozila koja koriste za pogon isključivo motore sa turbokompresorima nastaviti da raste  prodaja GMC-a u 2018 godini. Trenutna proizvodnja modela Chevrolet Equinox -a je isključivo sa turbo dizel motorima.

Po rečima Dan Nicholsona, GM vice president of global propulsion systems, Turbo punjači su neizbežni deo motora nove generacije”. Omogućili su da realno manji četvoro cilindrični motori mogu pružiti performance nekadašnjih većih atmosverskih motora, bez žrtvovanja maksimalnog obrtnog momenta I snage motora.

Unaprejdenjem motora sa turbo punjačima i upotreba ove tehnologije može učiniti da četvorocilindrični motor proizvodi uporedive performanse sa većim šestocilindričnim motorom, ako ne i bolje. Skeptici su u poćetku kritikovali dodatne troškove na razvoju turbokompresora jer su imali dosta problema koji su prouzrokovali odloženo ubrzanje, poznato kao “turbo lag” – turbo rupa. Oba problema proizvođača automobila rešena su razvojem novijih generacija turbokompresora. I danas se u razvojnim centrima radi na rešavanju I otklanjanju ovih loših karakteristika.

Očekuje se da će GM-company gotovo polovinu svojih modela za 2018. godinu ponuditi u bar jednoj opciji agregata sa turbokompresorom.Ovo su pokazatelji koji su projektovanji na osnovu informacija koje uključuju i 2.0-litarski četvorocilindrični motor dostupan u Chevrolet Traverse-u i standard na Buick Regal and Regal TourX-u
GM ima prazan prostor da nastavi sa proširenjem svoje proizvodnje vozila koja koriste motore sa turbo punjačima. Još ne nudi turbo motore za svoje najveće GMC i SUV-ove na Chevroletovim vozilima ili za velike pikapove.

Nicholson je odbio da komentariše planove za dodavanje nove generacije motora tim segmentima automobila, rekavši da će GM “nastaviti da prati reakcije kupaca” i da će onda doneti odluke o primeni motora sa turbokompresorima ovim segmentima vozila.

Nicholson je takodje rekao, šta god da se desi sa ovim predlogom, GM neće odustati od svojih napora da se poveća ekonomska isplatljivost upotrebe goriva kao I da se poveća efikasnost.

Nicholson je dodao I sledeće “Nikada ne idemo unazad”, rekao je. “Samo je pitanje koliko brzo možemo napredovati u poboljšanju ekonomičnosti potrošnje goriva”.

Ceo članak možete pročitati na: Automotive News